05 March 2014

Perbicaraan rayuan Gereja Katolik kes "ALLAH": Protes di Istana Kehakiman Putrajaya


Kesian tengok pakcik yang pegang kad tulis orang putih yang dia sendiri tak paham apa yang di tulis, Dah orang bagi dia pegang, dia pun pegang la. Mana lah dia tau yang dia akan jadi bahan ejekan orang ramai di media sosial angkara orang yang tulis tu pun sebelum ni jarang jarang jumpa perkataan "agama" di tulis dalam bahasa inggeris.

Kalau ada pun masa isi borang minta kerja kat kilang, itu pun kena tanya kerani kilang tu "Ruangan religion ni nak tulis apa?".

Bila dah nak tujuk perasaan kat paderi kristian maka kena la tulis orang putih lalu teringatlah kembali kerani kilang bagitau dia Religion itu maksudnya agama. Tapi dalam samar samar tu nak eja Religion di tulisnya Region....

Maka jadilah bahan ketawa sehingga kanak kanak, ada juga yang terpinga pinga kenapa islam hanya untuk 'wilayah' saja?. Lain kali tulis melayulah pakcik... paderi tu pun paham melayu aih..kalau tak, buat apa dia nak tulis injil dalam bahasa melayu...

Macam lirik lagu Spider...

Menyesal aku dulu malas baca

Cakap inggeris engkau pelat lidah

Nasib la baik pernah ku hafal

lagu Nirvana..........


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com

31 December 2013

Selamat Menyambut Tahun Baru Masehi 2014

Hidup ini memang singkat. Jadi jangan buat lebih singkat lagi dengan melakukan perbuatan yang sia-sia. Selamat menyambut tahun baru 2014 yang sudah pasti lebih mencabar dengan kenaikan kos segala jenis barangan dan perkhidmatan.


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com/

05 December 2013

14 November 2013

Pau Pesona Kampung Sungai Haji Dorani

10 Muharram 1435 (14.11.13):
Pau Pesona jalan masuk kampung Sungai Haji Dorani, Sg Besar. Pau Pesona the best in town. Dah lah besar, inti kelapa dan kaya nya 'homemade'. Sekali gigit dah jumpa inti dalam. Tak macam sesetengah pau, gigit 2,3 kali pun tak jumpa inti lagi. Mana nak cari, besar, sedap dan harga cuma RM1.00. Semoga Allah bagi keberkatan pada tukang jual nya.
 Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com

11 November 2013

Shahrizat buat 'U-Turn' tarik balik saman RM100j pada Rafizi dan Zuraida


Datuk Seri Shahrizat Jalil menarik balik saman RM100 jutanya terhadap dua pemimpin PKR Rafizi Ramli dan Zuraida Kamaruddin. Langkah mengejutkan itu dibuat tanpa apa-apa syarat.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Hakim Vazeer Alam Mydin Meera membenarkan saman itu ditarik balik selepas bertemu peguam kedua-dua pihak di kamar.

Shahrizat tidak hadir. Rafizi dan Zuraida berada di mahkamah.

Di luar mahkamah, Rafizi bertegas langkah itu tidak akan menamatkan isu NFC, bahkan berazam untuk terus menyiasat perkara itu.

Katanya, keputusan Shahrizat hari ini membuktikan bahawa mereka mendedahkan perkara asas berhubung kepentingan awam.

Peguam kanan Muhammad Shafee Abdullah berkata, mereka telah menetapkan perkara itu sejak pernyataan tuntutan oleh Shahrizat, dan tuntutan balas Rafizi dan Zuraida .

"Beliau berpendapat kenyataan itu dibuat untuk mempengaruhi keputusan pilihan raya. Itulah sebabnya dia terpaksa memfailkan secepat mungkin.

"Sekarang bahawa pilihan raya itu sudah selesai, tidak ada gunanya untuk meneruskan perkara itu lagi. Saya rasa ia adalah lebih bijak untuk mereka untuk menarik balik kes-kes mereka tanpa sebarang kos, " kata Shafee. - http://www.malaysiakini.com/news

Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com

05 September 2013

5 syarikat paling tua di Bursa Saham Malaysia


Mungkin ramai yang tak sedar ada banyak syarikat yang cukup tua yang telah lama wujud di negara kita sejak sebelum merdeka lagi. Syarikat yang dibicarakan di sini hanyalah yang besar dan tersenarai di Bursa Saham sahaja.

Sudah tentu yang tersenarai itu adalah syarikat yang besar dan telah melalui berbagai tranformasi yang berjaya mengekalkan mereka sehingga ke hari ini.

Memang ada banyak syarikat telah wujud di negara kita sejak sebelum merdeka, cumanya banyak yang kecundang dan mati separuh jalan sebelum sempat negara mengecapi kemerdekaan.

Mari kita lihat 5 syarikat paling tua yang wujud di senarai Bursa Saham kita sekarang:
  1. TAHPS Group – Nama asal syarikat paling tua di Bursa Saham ini adalah The Ayer Hitam Planting Syndicate Berhad. Ditubuhkan sejak tahun 1907 sebagai syarikat perladangan Pokok Getah. Kini dia telah mempelbagaikan perniagaannya kepada Kelapa Sawit dan juga Hartanah di samping masih mengekalkan perladangan Pokok Getah.
  2.  United Malacca – Syarikat ini ditubuhkan oleh Tan Cheng Lock pada tahun 1910 sebagai syarikat perladangan getah bermula dengan keluasan pada ketika itu seluas 186 hektar. Ia merupakan syarikat nombor dua paling tua di Bursa Saham. Sekarang mereka mempunyai seluas 24,575 hektar ladang dengan nilai perdagangan sebanyak RM1.48 billion. Mereka masih kekal dalam industri perladangan getah dan dan juga Kelapa Sawit.
  3. Sime Darby – Tak perlu diperkenalkan lagi syarikat ini kerana kita semua dah tahu. Orang Inggeris yang menubuhkan syarikat perladangan ini pada tahun 1910. Orang yang menubuhkannya adalah William Middleton Sime, Henrry d’Esterre Darby dan juga Herbert Milford Darby. Asal penubuhannya adalah di Melaka dengan ladang seluas 12,437ekar. Kini Sime Darby berkembang dengan berbagai perniagaan termasuklah perladangan, hartanah dan juga automotive. Nilai pasarannya adalah RM56.31 billion.
  4. Asian Pac Holding – Starikat ini ditubuhkan pada tahun 20hb Jun 1913. Disenaraikan di Bursa pada tahun 1961. Sayarikat ini bermula sebagai sebuah syarikat insurans dan broker saham. Kini ia telah bertukar menjadi sebuah syarikat pelaburan dan pembinaan hartanah. Keuntungannya melonjak naik pada tahun 2012 sejak kejayaannya membina Kota Kinabalu Times Square. Pengerusi kepada syarikat ini ialan Tan Sri megat Najmuddin Megat Khas. Namun pemilik utamanya ialah Encik Mah Sau Cheong.
  5. Pinehill Pasific – Ditubuhkan pada tahun 1917 sebagai sebuah syarikat Kelapa Sawit dan pemprosesan minyak kelapa sawit. Kini masih mengekalkan perniagaan kelapa sawitnya dan ditambah dengan perniagaan hartanah.
Terdapat sebanyak 26 syarikat yang ditubuhkan pada dan juga sebelum tahun 1957 di Bursa Saham.

Untuk pengetahuan  semua, Sapura Resources ditubuhkan pada tahun 1957 oleh Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir, seorang jurutera elektrik didikan British. Ia bermula dengan nama Uniphone Telecommunication Berhad sebagai syarikat telekomunikasi dan masih wujud sehingga sekarang. Itulah satu-satunya syarikat yang ditubuhkan oleh Bumiputra yang masih wujud dan semakin kukuh sehingga sekarang. Yang lainnya semua dimulakan samada oleh Mat Saleh atau Orang Cina.

Apa agaknya masalah orang kita Melayu ni agaknya ya?


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com

03 May 2013

PRU13 - Bagi Pakatan Rakyat peluang...


Setiap kali keluar negara, saya dan rakan rakan terlalu gemar membuat perbandingan harga kereta dan minyak petrol..
Tapi, Kami banding banding saja..tak complaint pun..
Walo pon sedar Cukai kereta kita tinggi sangat..
Time Nak beli, kita beli je..
Bila harga minyak RON 97 asyik naik saja (saya pengguna RON 97), kami tak kisah jugak.. Bayar je..
Nak jumpa clients, saya akan pilih jalan yang cepat dan singkat..
Pelbagai tol.. Kena lalui..
Tapi tetap pilih jalan bertol..
Pasal nak selesa dan kejar masa...
Dan Bila ada kenaikan apa apa pun, gas, elektrik..kami tak mengeluh..
Kami kerja keras je lagi..
Strategi nak lawan inflasi..
Tambah sales kami je, bukan kami berdemo sana sini..
Itu kami..yang agak selesa walo pon berniaga kecil kecilan..
Tapi bagaimana pula bagi mereka yang bergaji tetap..?
Orang Kerajaan atau swasta..
Yang bekerja ni majoriti orang melayu dan islam..
Ada yang bergaji kurang 2.5k sebulan..
Saya pon pernah dulu, pergi jumpa clients duit dalam wallet ngam ngam je nak bayar tol dan petrol..
Dan Pernah saya jumpa seorang remaja menangis merayu untuk ke London berjumpa family, tapi disekat di airport, kerana masalah PTPTN..
Dan sekarang pihak PR mahu turunkan harga kereta..
Mahu turunkan kadar tol..
Mahu hapus PTPTN..
Bagi mereka peluang..
Untuk kebaikan kita semua juga..
Kenapa kita bagi satu pihak monopoli dari kita baby sampai kita mati?
Ada kawan kawan saya sokong betul betul pemerintah sekarang..
Pasal terlalu bergantung dengan project kerajaan, katanya..
Tapi itu mereka..bukan kita.
Dan Andaikata mereka tidak tunaikan janji mereka..
Kita gulingkan mereka balik..
Kuasa ditangan kita semua..
Jom, kita ubah..
Kita semua kena BERANI berubah..
Kita tengok result..
Inikalilah.. Kita Tukar..
Nota- jangan gaduh ye..
Masing masing ada hak memberi pandangan..

Tulisan diatas di copypaste dari http://www.facebook.com/shaari.anuar.5


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...