05 July 2008

Kalau Sudah Gila JUDI

Dalam akhbar Sinar Harian 3/7/08 muka 14 disiarkan gambar seorang lelaki dipercayai Melayu/Islam yang ditahan oleh pihak penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana membeli nombor ekor empat digit di Pelabuhan Kelang. Menurut laporan pihak JAIS telah mengadakan operasi sehari disekitar Pelabuhan Kelang bagi menguatkuasakan Seksyen 17, Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang melarang umat Islam melibatkan diri dalam sebarang kegaitan perjudian. Dalam operasi tersebut seramai 35 orang telah ditahan. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada pihak JAIS atas operasi berkenaan, namun demikian ianya perlulah terus dipertingkatkan. Aktiviti perjudian "halal" di Selangor bukan hanya melibatkan satu syarikat perjudian tetapi sekurang-kurangnya tiga iaitu Magnum 4D, Sports Toto dan Pan Malaysian Pools.
- di petik dari http://n32.blogspot.com/2008/07

Apabila membaca artikel seperti diatas aku teringat kepada satu gambar (gambar dibawah) yang aku dapat melalui e-mail pada tahun lepas. Memang benar sekeping gambar menceritakan segala gala nya, lebih lebih lagi gambar digital. Selagi gambar digital tersebut tidak di edit, kita boleh dapat maklumat tentang gambar itu melalui image properties. Dari image properties gambar dibawah ini diambil dengan kamera talipon bimbit Nokia N73 dan diambil pada 13 Oktober 2007. Setelah dibuat semakan/pencarian di internet, 13 Oktober 2007 adalah Hari Raya Aidil Fitri (Hari raya pertama).

Persoalan nya ialah sebagai seorang Muslim tak boleh ke kita menghormati ugama kita sendiri. Kalau kita sebagai Muslim tidak menghormati bagaimana lah kita nak harapkan Non Muslim menghormati Ugama Kita...Wallahualam bi shawab.

*Nota: Gambar dibawah ini adalah untuk dijadikan Iktibar/pengajaran semata mata dan tidak berniat untuk menghina atau mengaibkan sesiapa - BAT

( Klik foto untuk saiz sebenar - untuk tidak mengaibkan, muka lelaki bersampin tu di blurkan)


Image Properties yang memaparkan sebahagian maklumat gambar tersebut


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...