15 July 2010

Lu tolong gua, gua tolong lu. 5 dalam 1 gua kasi suma naikApabila ada kenaikan harga, kenyataan bodoh yang menyakitkan hati bapak menteri ialah tidak membebankan. Kali ini DS Najib pula berkata penjimatan perbelanjaan kerajaan akibat dari kenaikan harga itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat. Faedah apa?. Bagi lah tau?. Hampir semua benda kena bayar, lagi cakap pasal faedah?. Faedah nya hanya untuk pemimpin pemimpim kerajaan BN dan sekutu nya.

Kalau tanya aku pasal apa kerajaan BN yang muka tak malu menggunakan slogan rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan, ini antara jawapan aku:

1. Pilihanraya makin hampir. Duit tak ada. Kalau dulu duit ada disemua negeri kecuali Kelantan, tetapi sekarang duit di 4 buah negeri dah bukan mereka perintah dan duit nya pun tak boleh lah nak buat sesuka hati. Makna nya sumber pendapatan makin kurang.

2. Lesen judi sukan yang sudah lulus dan kemudian ditarik balik menyebabkan kerajaan BN tak dapat pendapatan dalam bentuk cukai dan sumbangan ikhlas tauke judi.

3. Apa yang dikatakan oleh DS Idris Jala bahawa Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi adalah benar. Sebab itu kerajaan BN kena bertindak sekarang untuk mengurangkan subsidi. Mengurangkan subsidi bermakna menaikkan harga produk. Kerajaan main istilah supaya rakyat tak terasa sangat sebab kalau sebut kenaikan harga barang, orang BN pun marah !.

Sekian


5-dalam-1: Harga petrol, diesel, gula dan gas naik

Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.

Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikut adalah harga baru:

* Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
* Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
* Diesel - RM1.75 seliter.
* Gula - RM1.70 sekilogram
* Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:

* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)

* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)

* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

Sementara itu, Berita Harian online memetik Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.

Najib berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno bahagian Kuala Kedah di Alor Star, petang ini.

Beliau yang juga menteri kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang Malaysia akan meningkat kepada 100 peratus daripada GDP pada 2019 d- daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong.
Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com

Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...