11 November 2009

Fail OSA 1: Dedah Syarikat Milik Pemimpin Umno Tipu 3,436 Pembeli rumah


1 fail Akta Rahsia Rasmi didedahkan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini.

Hasil pendedahan itu, sebuah syarikat hartanah milik pemimpin Umno didakwa menipu 383 pemilik tanah dan 3,436 pembeli rumah di Bukit Cherakah.

Khalid menggesa orang-ramai yang telah tertipu supaya merujuk kepada dokumen ini, dan mendakwa syarikat terbabit ke muka pengadilan.

"Kita mendedahkan dokumen ini dengan tujuan membantu orang-ramai mendapat gambaran sebenar, bagaimana kejadian ini berlaku. Kerajaan negeri tidak akan ambil tindakan, tetapi kita menasihatkan orang-ramai supaya membawa kes ini ke pihak guaman," kata Khalid.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengesahkan projek perumahan Bandar Alam Perdana telah terbengkalai sejak 2006.

Projek yang diusahakan oleh syarikat Ladang Bukit Cherakah Nominees Sdn. Bhd. ini adalah milik bekas Exco Selangor Miskun Sutero, yang telah meninggal dunia dua tahun lalu.

Berdasarkan dokumen ini, 383 pemilik tanah dijanjikan pampasan RM360,000 seorang dan sebuah rumah setiap seorang.

Manakala 3,436 pembeli telah membeli 3,819 unit rumah dengan membayar wang pendahuluan kepada pihak bank. Perumahan ini dijangka siap pada 2002, malangnya projek ini terbengkalai.

Pemilik tanah tidak mendapat pampasan yang dijanjikan, manakala pembeli-pembeli terpaksa menanggung hutang bank.

"Tanah hilang, rumah tak dapat. Orang-ramai memberi harapan masalah ini dapat diselesaikan segera," kata Khalid.

"Kerajaan negeri akan terbitkan risalah tentang kes ini yang boleh didapati laman sesawang Kerajaan Negeri Selangor, di Pejabat Daerah berdekatan dan Pejabat Menteri Besar pada Isnin ini," tambah beliau.- www.tvselangor.com/news

Aku cuma nak kata:
Itu pasal lah UMNO/BN sama ada dengan cara halus atau kasar akan cuba untuk menumbangkan negeri negeri yang diperintah oleh PR. Perak mereka dah dapat balik dah. Sekarang yang paling teruk diserang ialah Selangor. Bagi UMNO/BN, lagi lama PR dapat bertahan, lagi banyak pendedahan tentang salahguna kuasa, penyelewengan serta salah laku mereka semasa berkuasa dahulu diketahui rakyat.

Aku rasa langkah Menteri Besar Selangor mendedahkan penyelewengan ini akan membuatkan semakin ramai rakyat akan buka mata. Cuma disamping itu PR perlu memastikan bahawa wakil rakyat mereka tidak melakukan perkara yang sama. Pastikan segala urusan adalah telus sebab SPRM yang bias UMNO/BN akan sentiasa memantau dan mencari kesalahan wakil PR biar pun jumlah duit atau nilai yang terlibat hanya dua tiga ribu ringgit.
Kalau wakil rakyat PR pun rasuah, menipu dan menyeleweng, rakyat termasuk aku akan menganggap bahawa sama sahaja UMNO/BN dan PR. Terpaksa lah aku cari siapa yang banyak buat jahat dan siapa yang sikit buat jahat dan aku pilih siapa yang paling sikit buat jahat.

Lagi satu nak bagi peringat, kalau ada banyak peluru, jangan lah tembak sampai habis. Takut nanti masa PRU 13 dah tak ada peluru nak tembak UMNO/BN. Rasa nya Tan Sri Khalid Ibrahim lagi arif sejak jadi MB Selangor atau memang peluru tak banyak tapi yang banyak bom C4.


Sekian.....dedah jangan tak dedah.


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...