28 November 2009

Pemindahan RM10 juta ke London oleh MB Negeri Sembilan


Gambar Hiasan - angkat jangan tak angkat

Bank Negara (BNM) sedang menyiasat seorang pengurup wang tempatan yang didakwa terbabit dalam pemindahan RM10 juta ke London oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan pada 2008.

BNM mengesahkannya semalam tetapi enggan mengulas lanjut kerana siasatan masih berjalan.

"Sebagai sebahagian daripada prosedur siasatan, pihak bank akan memaklumkan kepada pihak berkuasa yang berkenaan hasil siasatanya yang di luar bidangkuasa Bank Negara untuk tindakan mereka selanjutnya.

"Sebaik sahaja siasatan siap, BNM akan merujuk perkara itu kepada pejabat Peguam Negara," katanya dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Sebelum ini, pengarah strategi PKR, Tian Chua mendakwa Mohamad mungkin telah melanggar undang-undang pembankan negara kerana didakwa memindahkan RM10 juta melalui seorang pengurup wang.

Tian Chua juga mendedahkan bahawa Mohamad telah menggunakan perkhidmatan Salamath Ali Money Changer Sdn Bhd untuk memindahkan wang tersebut ke London.

Semalam, BNM berkata Salamath Ali telah melanggar Seksyen 30 Akta Pengurupan Wang 1998 dan lesennya telah dibatalkan pada 26 Oktober.
Mohamad yang juga ADUN Rantau, menjadi sasaran pembangkang sewaktu sidang dewan undangan negeri yang sedang berjalan.

Bagaimanapun, beliau enggan memberi penjelasan berhubung perkara itu.

Wakil rakyat pembangkang juga menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat perkara itu. - malaysiakini.com

Aku cuma nak kata:
1.
Ada sesiapa berani kata pembangkang tabur fitnah dalam isu ini?. Kalau fitnah, diminta Datuk Seri Mohamad Hasan tolong saman kepada pemfitnah. Saman lah dalam RM 100 juta ke !?. Ada berani ?. Nak jawab pun tak berani...

2.
BNM sendiri 'comfirm' Salamath Ali telah melanggar Seksyen 30 Akta Pengurupan Wang 1998 dan lesennya telah dibatalkan pada 26 Oktober. Kalau dah pengurup Wang salah, tak kan lah DS Mohamad Hasan tak salah?. Setahu aku pencuri dan pembeli barang curi, dua dua salah. Oh ye! terlupa pulak. Ini kan Malaysia, dan di Malaysia macam macam boleh jadi. Oleh itu jangan hairan atau terkejut beruk jika DS Mohamad Hasan didapati tidak bersalah. Kecuali..Jeng..Jeng..Jengggg!!!

3.
Kecuali memang isu ini ditimbulkan untuk merentap beliau turun dari kerusi Menteri Besar. Mintak maaf lah ye!.. ini mungkin andaian aku aje. Kalau tak ada keputusan PRK Bagan Pinang, agak agak nya isu ini keluar ke tidak ?. Isu ini berlaku pada 2008 dan tidak terdedah kepada rakyat umum. Kalau andaian ini benar, makna nya DS Mohamad Hasan kena lah bersedia untuk meninggalkan pejabat MB.

4. Oleh kerana isu ini melibatkan BN, maka SPRM mesti menunggu lampu apa yang akan diberi oleh Pengerusi BN. Hijau atau merah?. Kalau lampu hijau, baru lah SPRM boleh masuk, menyiasat, tetapi kalau lampu merah....,tak kan lah SPRM nak cari nahas.


Apa apa pun, kita tunggu dan lihat saja lah. Sekian


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...