14 February 2010

Mayat bayi rentung dalam tong sampah besar
Gambar hiasan

KUALA KRAI 13 Feb: Mayat rentung seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan ditemui dalam tong sampah besar milik Majlis Daerah Kuala Krai (MDKK) di Jalan Tengku Zainal Abidin di sini pagi tadi.

Tidak dapat dipastikan sama ada bayi yang masih bertali pusat dan uri itu telah dibakar hidup-hidup.

Ketika ditemui tiga petugas MDKK yang sedang melakukan tugas memungut sampah di situ kira-kira 11 pagi, bayi yang berkulit cerah tersebut ditemui rentung pada sebahagian badan sementara kakinya juga terputus daripada badannya.

Seorang petugas berkenaan, Mohd Zain Pa'Su, 57, berkata pada mulanya beliau dan rakanya terkejut apabila mendapati tong sampah tersebut telah terbakar.

"Tong sampah ini turut dipenuhi dengan rumput, kayu dan zink yang didapati disusun dengan rapi seolah-olah bagi menyembunyikan sesuatu.

"Amat jarang tong sampah ini terbakar. Disebabkan sukar untuk mengangkat sampah kerana tongnya terbakar, kami terpaksa memunggahnya.

"Tetapi alangkah terkejutnya kami apabila menemui mayat bayi lelaki di dalamnya. Ketika itu separuh badan bayi itu masih putih tetapi masih ada bara api pada keseluruhan badannya," katanya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Krai, DSP Abdul Rahim Che Ghani, berkata berdasarkan siasatan, tong sampah itu dipercayai terbakar sejak pagi semalam.

"Tetapi disebabkan semalam bukan waktu untuk memungut sampah, tidak ada sesiapa yang menemui bayi itu sehinggalah kakitangan MDKK menjalankan tugas mereka pagi ini," katanya.

Beliau berkata, petugas MDKK berkenaan membuat laporan kepada dua anggota polis bermotosikal yang melakukan rondaan di kawasan tersebut kira-kira 11.25 pagi tadi.

"Kita turut mengesyaki suspek sengaja membakar tong sampah itu untuk menghapuskan bahan bukti kerana bimbang ia akan diketahui umum," katanya.

Beliau berkata, pihak polis sedang menunggu laporan bedah siasat dari Hospital Kuala Krai untuk mengetahui punca kematian bayi itu.

Katanya, pihaknya juga percaya perbuatan itu dilakukan oleh remaja yang tinggal di sekitar bandar ini kerana beranggapan tidak mungkin orang luar akan berkereta bagitu jauh untuk membuang bayi berkenaan.

Beliau meminta orang ramai agar memberi maklumat mengenai kejadian tersebut dan juga meminta hospital dan klinik memaklumkan kes pesakit yang baru bersalin.

Abdul Rahim berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaaan kerana menyembunyikan kelahiran dan menyebabkan kematian.

Pada Rabu lalu, kes buang bayi turut dilaporkan di Kampung Permatang Duyong, Melaka, manakala sehari sebelum itu, satu kes turut berlaku di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Satu lagi kes dilaporkan berlaku di Kedah, Isnin lalu. - Bernama

Aku cuma nak kata:

Aku teringat kata kata seorang ustaz iaitu " apa yang kita tanam maka itu lah yang kita tuai". Kalau kita tanam padi, kita akan tuai padi dan kalau kita tanam lalang, lalang lah yang akan kita tuai.

Islam dah bagi amaran dari awal lagi iaitu " Jangan hampiri zina". Itu adalah 1 amaran pencegahan kerana mencegah itu lebih baik dari mengubati, tetapi manusia pandai pandai pergi ubah buat ikut sedap nafsu dia. Manusia ubah kalau nak berzina pakai kondom supaya tak jadi anak haram dan tak kena HIV. 'Safe Sex' konon nya.


Orang Agama di musuhi dan dicap sebagai penghalang keseronokan. Kerajaan yang berkuasa nampak macam tak suka benda benda ini, tetapi tidak tanduk nya macam menggalakkan cuma tidak secara 'direct'. Orang di Jabatan Agama kadang kadang dalam dilema bila bertugas berkaitan dengan cegah maksiat dan salah laku.


Bila keadaan sudah semakin teruk, baru nak bising bising terutama nya media seperti TV. Mereka pura pura tidak sedar yang mereka lah medium penggalak kelahiran anak-anak haram paling hebat.

Hari ini adalah 'hari kekasih' yang mana pihak berkuasa agama telah mengharam kan umat Islam dari menyambut nya. Walau telah difatwa haram namun ramai remaja Islam tak ambil kisah termasuk lah mak bapak. Tentu akan ada banyak tangkapan dibuat oleh pihak berkuasa agama.

Maka oleh itu tak mustahil lah 9 atau 10 bulan dari sekarang akan ramai lah lagi anak anak haram yang akan dibuang atau ditinggal kan di surau, masjid dan depan pintu rumah. Mungkin depan pintu rumah kita.......

Cuma tahun ini apa yang aku perasan ialah TV amat kurang mempromosikan sambutan ini. Tidak macam tahun tahun lepas. Bagus !!!.....

Sekian


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...