26 March 2010

Al Fatihah: Ahli parlimen Hulu Selangor kembali kerahmatullah25/3/10-Ahli parlimen Hulu Selangor, Datuk Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia pada jam 9.27 malam tadi di rumahnya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras, Kajang akibat barah otak.

Beliau meninggalkan isteri Datin Siti Zaharah Mohd Zin dan empat orang anak. Zainal Abdidin, 71 adalah juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor.

Sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Selangor pada 1999, beliau merupakan orang kuat Umno Selangor dan pernah menjadi Exco kerajaan negeri selama lapan tahun dan Ketua Umno Bahagian Hulu Langat selama 14 tahun.

Antara jawatan exco yang dipegangnya termasuk Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Penyelidikan dan Pengerusi Jawatankuasa Perjawatan, Pendidikan dan Sumber Manusia.

Pada Mac 2005, beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan Umno dan menyertai PKR.

Zainal Abidin berjaya memenangi kerusi Hulu Selangor dengan mengalahkan calon BN dari pari MIC, P Palanivel pada pilihan raya umum yang lalu.

Kerusi itu berjaya dirampasnya untuk PKR dengan hanya majoriti 198 undi. Baca seterus nya di http://www.malaysiakini.com

Aku cuma nak kata:
Al-Fatihah untuk Allahyarham dan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham.

Sebelum ini, dengan menggunakan agensi/badan berkaitan, BN berjaya mengelakkan diadakan pilihanraya. Bermula dari kes 3 kerusi di Perak , Kota Siputeh di Kedah dan terbaharu Adun Titi Tinggi di Perlis yang berjaya dipujuk agar menarik balik perletakan jawatan. Dalam keadaan BN cuba mengelak, tiba tiba terpaksa juga berhadapan pilihanraya apabila kerusi Parlimen Hulu Selangor kosong akibat kematian wakil nya dari PR (PKR).


Mesti ada yang kata PR perasan akan menang kalau ada pilihanraya. Soal nya disini bukan menang atau kalah. Persoalan nya ialah BN takut kepada pilihanraya. Apatah lagi jika terpaksa masuk pilihanraya dan kalah.....lagi lah, boleh jadi gila dibuat nya. Apatah lagi rekod-rekod pilihanraya kecil sebelum ini yakni selepas PRU12 tidak memihak kepada BN iaitu BN kalah 7 dari 9 pilihanraya kecil (PRK).


Sekian........

Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...