25 January 2009

Polis Diraja Malaysia (PDRM) guna Volvo S80 2.5T

Volvo S80 2.5T yang diguna oleh PDRM

Polis Diraja Malaysia (PDRM) guna kereta mahal dan mewah ?, kalau memang perlu rasa nya tak jadi salah. Kebanyakan kereta mahal dan mewah sebegini digunakan untuk tujuan penyamaran atau nak kejar penjenayah. Jangan lah guna setakat untuk melaram atau memantau ceramah pembangkang saja, tak berbaloi......

Kereta Polis jenis Volvo S80 2.5T (gambar atas) dilihat di kawasan Sunway. Ia berharga lebih kurang RM 285,000 tanpa insuran. Harga itu dua kali ganda lebih mahal dari Toyota Camry yang dibeli oleh Kerajaan Perak dan Selangor dan digembar gembur kan oleh Media Massa arus perdana sebagai mewah. Maka bising lah seantero Malaysia mengutuk tindakan 2 kerajaan negeri tersebut. Kerajaan Terengganu beli Merz E class, tak kecoh pun. Isu nya pun terpaksa diberitakan untuk menjaga air muka Perdana Menteri.


Mitsubishi Lancer Evolution milik PDRM

Sebelum ini penghujung 2008, PDRM telah membeli 25 buah Kereta berkuasa tinggi iaitu Mitsubishi Lancer Evolution dan digunakan sebagai 'patrol cars'. Harga nya kalau kita nak beli lebih kurang RM 320,000 termasuk cukai. Oleh kerana kereta ini hak milik Kerajaan Malaysia, maka harga tanpa cukai nya mungkin separuh dari RM 320,000 iaitu lebih kurang RM 160,000.

Caya lah...PDRM, Cam ni baru ada Classssss....

Polis United Kingdom guna Ferrari 612 ScagliettiPolis Iran guna Mercedes Benz - C Class


Polis Germany guna Brabus CLS Rocket


Polis Canada guna Jaguar S Type


Polis Itali guna Lamborghini Gallardo

Sumber rujukan:

1. Artikel Kereta Polis jenis Volvo S80 2.5T - http://paultan.org

2. Artikel PDRM beli 25 buah kereta Mitsubishi Lancer Evolution - http://thestar.com.my

3. Artikel Police get Lancer Evo - http://www.motortrader.com.my

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...