16 July 2009

Kerajaan BN naikkan tambang kenderaan awam (bas dan teksi) & bas sekolah

http://2.bp.blogspot.com/_owszBT1xOOM/SLZODHwt26I/AAAAAAAAAcE/imC1C75rvo4/s400/bus.jpg

Baru saja selepas BN kalah tipis di Manek Urai, satu Malaysia hari ini terkejut dengan langkah kerajaan menaikkan harga tambang untuk kenderaan awam iaitu bas dan teksi seluruh negara.

Tambang bas ekspres dibenar dinaikkan 2 sen dari 6.5 sen sekilometer kepada 8.5 sen sekilometer mulai 1 Ogos ini.

Sementara tambang bas henti-henti di Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya dinaikkan antara 25 sen hingga 70 sen menjadikan tambang baru antara RM1 hingga RM3.10 sen.

Kadar tambang bas sekolah berhawa dingin dibenarkan naik sehingga 30 peratus.

Tambang bas mini naik 20 sen, bas pengantara 20 sen.

Kadar tambang teksi akan dinaikkan dari RM2 kepada RM3 untuk tiga minit pertama, manakala tambahan 10 sen akan dikenakan bagi setiap 115 meter perjalanan.

Banyak pihak membidas langkah kerajaan yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz di sini, sebentar tadi dan menyifatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menipu rakyat sewaktu "menghadiahkan bonus" sempena sambutan 100 harinya sebagai PM.

"Yang akan menderita hasil kenaikan tambang kenderaan awam ini adalah rata-ratanya penduduk miskin yang mengharapkan pengangkutan awam untuk sebarang perjalanan dan kenaikan harga yang diumumkan hari ini benar-benar mencerut leher mereka," ujar seorang aktivis masyarakat.

"Apa ertinya semua ini, apa ertinya slogan RAKYAT DIUTAMAKAN jika sebenarnya Najib dan Muhyiddin serta kerjaan BN bertindak sewenang-wenang untuk menekan dan menindas rakyat dengan kenaikan tambang pengankutan awam?" tambahnya lagi.

Sementara itu, beberapa ahli politik kesal dengan langkah kerajaan BN yang menipu rakyat kerana ia dilakukan di saat Parlimen sudah tamat persidangan dan Manek Urai sudah tamat pilihanraya.

"Ia adalah perulangan taktik kotor sewaktu menaikkan harga minyak di zaman Abdullah (sekarang Tun) apabila mengumumkan kenaikan harga minyak selepas Dewan Rakyat tamat persidangannya dan bukan sewaktu Parlimen bersidang kerana khuatir akan menerima bantahan wakil rakyat Pakatan Rakyat," tegas seorang tokoh politik PAS di sini.

"Rakyat perlu sedar taktik kotor UMNO BN ini yang sengaja mengumumkan selepas pilihanraya Manek Urai untuk menarik sokongan pengundi kerana mereka tahu jika mengumumkannya sebelum pilihanraya itu sudah pasti rakyat akan menolak mereka dengan kekalahan yang teruk. Oleh itu rakyat perlu sedar hal ini untuk tidak mengundi BN lagi di dalam mana-mana pilihanraya," tegasnya. - http://greenboc.blogspot.com

Komen aku:
Pertama sekali aku dah tak pernah naik bas dan teksi hampir 20 tahun. Oleh itu aku tak tahu menahu pasal tambang bas dan teksi. Bas Sekolah, anak anak aku yang naik dan aku yang tukang bayar. Apa boleh buat, mahu tak mahu bayar saja lah.

Dari cara pihak kerajaan mengumumkan kenaikan tambang untuk kenderaan awam ini, memang ia nya dirancang sebegitu rupa supaya Manik Urai dapat dan naik kan tambang pun dapat, tetapi tidak terjadi begitu. Manik Urai tak dapat dan cuma dapat naik kan tambang.

Begitu lah strategi kerajaan yang sebenar nya selalu membuli dan mengenakan rakyat tetapi berselindung disebalik slogan baru 1 Malaysia - rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan. Maksud nya rakyat didahulukan untuk membayar harga, cukai dan segala macam bayaran tetapi dikemudiankan dalam soal soal kebajikan dan kemudahan. Jika kerajan beri atau tunaikan kebajikan dan kemudahan untuk rakyat yang tak banyak mana itu (sememang pun tanggung jawab kerajaan), selalu nya akan diungkit ungkit. Kalau tak percaya tanya sama itu Tun Mahathir. Kadang kadang kemudahan yang sepatut nya diberi itu diperjudikan seperti contoh terbaharu di PRK Manik Urai. Janji kalau BN menang buat jambatan dan kalau BN kalah jambatan tak buat. Itu lah dia mentaliti kelas pertama diantara menteri menteri yang kita ada.

Sekian.

Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...