25 December 2009

Mungkin kah enjin jet F-5E yang hilang bukan 2 tapi 4?


Ahmad Zahid menunjuk isyarat 'bagus' semasa duduk di cockpit pesawat pejuang F5-E Tiger-(30/11/09)

PETALING JAYA, Dis 25 — Jumlah enjin jet pejuang milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang hilang setakat ini hanya dua ataupun lebih daripada itu?

Kekhuatiran ini ditimbulkan oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan mengambil kira beberapa perkembangan semasa.

"Mula-mula kata satu, kemudian dua... jadi apakah benar apa yang saya dengar kemungkinan yang hilang sebenarnya empat enjin?" kata beliau.

Azan mendakwa maklumat awal yang diterima menunjukkan kemungkinan jumlah enjin yang hilang, yang bilangannya hanya dua setakat ini, kemungkinan sudah sampai empat.

"Saya difahamkan kemungkinan empat enjin yang hilang, bukannya dua. Tetapi saya belum menerima bukti yang kukuh... berdasarkan maklumt diterima oleh saya, mungkin empat enjin sudah hilang.

"Saya berharap pihak berkuasa dapat memberikan laporan lengkap kepada umum mengenai isu ini... menjelaskan kepada umum keadaan sebenar," kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Selain pendirian Jabatan Peguam Negara yang meminta agar polis menjalankan siasatan rapi, kata Azan, beliau mengesyaki perkara itu kerana Laporan Audit 2008 tidak menyertakan bahagian yang membabitkan Kementerian Pertahanan.

"Jadi timbul persoalan, sama ada Jabatan Audit Negara adalah membuat audit berkaitan dengan pengurusan Kementerian Pertahanan buat tahun 2008 dan jika ada, apakah ia ada mengenal pasti masalah besar sehingga bahagian berkaitan Kementerian Pertahanan tidak dimasukkan.

"Ataupun sememangnya Jabatan Audit Negara tidak membuat audit langsung mengenai Kementerian Pertahanan. Laporan 2007 ada memasukan Kementerian Pertahanan, yang antara lain menyentuh soal program latihan khidmat negara tetapi tahun 2008 tiada," kata Azan yang juga Timbalan Pengerusi PKR Pahang.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata siasatan polis berhubung kes kehilangan dua enjin pesawat pemintas F-5E milik TUDM kini tertumpu kepada bagaimana ia dibawa keluar merentasi sempadan negara.

Kata beliau pihaknya dalam proses mengumpul dokumen-dokumen penting bagi menyiasat perkara tersebut.

"Peguam Negara (Tan Sri Abdul Gani Patail) yang minta kita membuat siasatan ini (bagaimana enjin itu boleh ke luar negara). Jadi kita dalam proses untuk mendapatkan dokumen-dokumen penting," katanya.

Salah sebuah enjin jet pesawat supersonik yang dicuri dua tahun lalu itu didakwa 'ditemui' di Argentina.

Menurut laporan akhbar, enjin turbo jet General Electric J85-21A tersebut untuk kegunaan pesawat F-5E Tiger 11 satu tempat duduk dan RF-5E Tigereye telah dibawa keluar menerusi Pelabuhan Klang ke sebuah negara ketiga sebelum ia tiba ke destinasi akhir iaitu di Argentina.

Awal minggu ini, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata selain dua buah enjin pesawat tempur F-5E yang dilaporkan hilang, peralatan lain yang berkaitan turut lesap. http://www.themalaysianinsider.com

Aku cuma nak kata:

Kalau dakwaan terbaru oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail ini terbukti benar maka amat malang lah untuk seluruh rakyat Malaysia kerana telah ditipu hidup hidup oleh pemimpin kerajaan BN terutama nya PM DS Najib. Mustahil DS Najib tak tahu satu habuk pun pasal kehilangan enjin yang amat memalukan ini. Harus diingat bahawa kes ini bukan berlaku di JKR atau jabatan kerajaan lain nya. Kalau di JKR memang aku tak heran sebab gaji diaorang pun bukan banyak tara mana sangat. Lagi pun baru-baru ini telah diisytihar bahawa pendapatan bawah RM3000 adalah dikategori Paras MISKIN Bandar. Makna nya orang berkerja di bandar yang gaji bawah RM3000 adalah orang miskin.

Kes ini berlaku didalam Angkatan Tentera Malaysia iaitu 1 organisasi yang diharap untuk mempertahankan Negara.
Jangan nanti bila nak perang ATM buat cerita lawak yang pesawat tak boleh terbang sebab baru saja tahu bahawa enjin kena curi. HA..ha...ha.. lawak ...

Aku pun hairan lah di Malaysia ini. Apa kah Ketua Polis Negara, Peguam Negara, SPRM, PAC dan Ketua audit Negara tak buat kerja mereka atau tidak dibenarkan buat kerja mereka. Maka sebab itu lah setelah 2 tahun baru meletup kes tersebut. Yang pelik bila kes melibatkan 2,3 ribu ringgit, sebok bukan main, sudah lah !!......


Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...