13 May 2010

Saat saat akhir Gordon Brown di Downing Street 10

Nick Clegg (LibDem), David Cameron (Conservative), Gordon Brown (Labour)

Pilihanraya umum di Britain yang berlangsung pada 6 Mei 2010 telah memberikan keputusan iaitu tiada satu pun parti yang bertanding menang dengan mendapat majoriti iaitu 1/2 dari keseluruhan kerusi di parlimen.

Aku tak mahu nak cerita pasal pilihanraya di Britain sebab aku tak tahu, tetapi aku jumpa 1 blog yang pada pendapat aku amat bagus untuk di baca kerana menghuraikan dengan panjang lebar tentang pilihanraya disana dalam bentuk penulisan yang santai. Tahniah kepada penulis dan antara nya seperti dibawah ini:

..dalam proses perbincangan dan perundingan sebelum persetujuan untuk membetuk coalition government ini, aku rasa wajar untuk dipuji sikap semua ahli politik yang terlibat.

Sehingga kata putus belum didapati, mereka yang terlibat mengelak untuk membuat spekulasi. Sekali lagi, media massa sangat bijak dan berkecuali dalam membuat liputan. Jikalau dirasa ada yang perlu dikutuk, mereka kutuk, dan jika ada yang perlu dipuji, mereka puji, dan semua itu dibuat bukanlah untuk ‘menjaga periuk nasi’ mereka.

Mereka tidak mengambil kesempatan untuk ‘memperbodohkan’ rakyat kerana mereka sedar perkara seperti itu ‘tidak jalan’ dengan rakyat di sini.

Satu perkara lagi, sikap ‘dah kalah, buat cara kalah’ Labour pimpinan Gordon Brown sangatlah juga aku respek (tak kalah pun sebenarnya, in fact Labour no.2 dalam keputusan pilihanraya). Selain meletakkan jawatan sebagai PM, beliau juga meletakkan jawatan sebagai ketua Labour Party.

Walaupun hakikatnya Gordon Brown adalah yang berhak membentuk kerajaan in the first place menurut perlembagaan, tetapi beliau ‘tidak gila kuasa’ dan ingin juga mengekalkan post beliau. Beliau akhirnya meletak jawatan semalam yang membuka ruang kepada Conservative untuk dijemput oleh Ratu England untuk membentuk kerajaan. Ucapan perletakan jawatan sebagai PM oleh beliau semalam boleh dikatakan touching.

(aku teringat pula dengan seorang pemimpin politik tanah air yang sesudah video skandal seksnya terdedah, dia masih ingin jadi pemimpin parti)


Kepada yang rajin nak sambung baca, sila ke http://myfikrah89sbs.wordpress.com

Semalam (12/5/2010) adalah hari terakhir bagi Perdana Menteri Britain, Gordon Brown dan keluarga berada di Downing Street 10. Gambar gambar nya dibawah.

Yang aku nak tekankan ialah betapa lancar dan telus nya peralihan kuasa yang melibatkan parti yang bertanding sama ada yang menang atau yang kalah. Kalau di Malaysia, jangan mimpi lah peralihan kuasa akan berlaku dengan lancar. Tak banyak sikit mesti ada sangkut.

Sebab apa jadi macam tu?.
1. Sebab ahli politik di Malaysia tidak akan turun dari kerusi yang mereka duduk kecuali mati. 2. Sebab jawatan politik/kerajaan tersebut digunakan untuk mengaut segala kekayaan yang ada dan yang 'best' nya pula, majoriti rakyat tak kisah malah memberi undi lagi kepada mereka yang sebegini.
3. Sebab rumah rasmi mereka kurang besar sikit dari istana raja.


Gallows humour? Once, they were sworn enemies. But Lord Mandelson - who Brown never forgave for backing Tony Blair in the 1994 leadership contest - shares a joke just before they draft the resignation statement. Alastair Campbell, assumed to be the author of the damaging jibe that Brown was ‘psychologically flawed’, joins in the laughter with International Development Secretary Douglas Alexander and Ed Balls


The tension in the room is palpable. A hunched Gordon Brown is waiting for the phone call from Nick Clegg that will determine whether his audacious power-sharing offer is acceptable. Sue Nye, his longest-serving adviser, is sitting on his left. Ed Balls, Schools Secretary and his preferred successor, is standing next to him. Alastair Campbell, a former alcoholic, is drinking water


t’s the telephone call that signals Brown’s tumultuous three years as an unelected Prime Minister is at an end. Poignantly, instead of official portraits from the government art collection, he chose to decorate his office with more personal works of art - by his two young sons. Brown’s tense body language indicates that the call is going badly. As his fate is finally confirmed, the brooding presence of a bespectacled Alastair Campbell looms over him


Here is the human side of Brown that he had resolutely refused to let us see before. The pride in his sons John and Fraser is beyond question. It’s proof, if it were needed, that for Brown there is life after politics. His wife Sarah is clearly struggling to contain her emotions. Lord Adonis, the Transport Secretary and a former Lib Dem who was a key figure in the negotiations with Clegg, is behind Lord Mandelson and Campbell as they join in the warm applause for Brown as he says farewell for the last time


Is this the hardest letter Brown has ever had to write? It’s the one welcoming David Cameron to No10. Brown and Cameron detest each other. It’s why, presumably, Alastair Campbell, who choreographed the dawn of New Labour, is there to help him sign away its end. Brown's closest political confidants Ed Balls and Douglas Alexander look on


Even the packing boxes bear all the hallmarks of New Labour’s addiction to spin. Note the cunning positioning of a photograph of African children, a souvenir from a grateful member of the Armed Forces and presumably one of his sons’ baby books. This has spinmeister Lord Mandelson’s fingerprints all over it


He's off: Gordon Brown with his wife Sarah and two sons as they leave for Buckingham Palace


The Browns' house in North Queensferry, Fife, where they travelled to from Downing Street on Tuesday night
Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...