29 May 2009

Isu Chin Peng - Baca yang tersirat dari yang tersurat


CHIN PENG - perangkap menanti mangsa

Beberapa hari ini cerita ChinPeng kembali menghiasi media kita. Siapa Chin Peng tak perlu diperjelaskan. Kenapa Chin Peng kembali popular???? ianya adalah cetusan pengerusi Gerakan Pulau Pinang. Apa tujuannya? tak pasti...

Harus diingat kisah Chin Peng dengan komunisnya telah menjadi sejarah hitam masyarakat kita. Isnya tak wajar diungkit kembali . Pastinya orang yang mengungkitnya mempunyai tujuan tertentu. Saya melihat itulah lenggok politik BN. Gerakan adalah parti Cina (walaupun dibuka keahlian untuk bangsa lain) yang kehilangan sokongan masyarakat lain. umNO pula adalah parti Melayu (walaupun bumiputra bangsa apa pun boleh masuk) yang sedang mengepung dan memburu undi sokongan melayu. keduanya dari kompenan BN!!!

Sewajarnya jika isu ini dilakukan dengan ikhlas untuk membantu Chin Peng kembali ke Malaysia boleh dilakukan secara dalaman. Tak perlu perbincangan terbuka. Apabila ia menjadi perbincangan umum, maka luka lama akan berdarah kembali. satu hakikat yang tak dapat dinafikan ialah....komunis dikaitkan dengan bangsa Cina di Malaysia walaupun bukan semua cina dulu mengikuti fahaman komunis. Nama Abdullah CD dan Rashid maidin serta Shamsiah Fakih bukanlah nama yang asing dari label komunis.

Paling tidak, secara diam dan akar umbi, masing masing kaum akan saling mencurigai.lebih malang ada virus yang bergerak mengingatkan " kalau melayu tak bersatu, Cina akan menguasai kita". Bukti jelas boleh dilihat di dalam blog pro umNO. Isu komunis dan kaitan dengan masyarakat cina serta api perkauman terus dicetuskan!Tak perlu saya mempromosikan blog berkudis itu di sini.

Apa yang malang, beberapa NGO dan orang persaorangan terikut dengan rentak BN ini. Mereka telah gagal di dalam isu Perak menuduh DS Nizar sebagai Boneka Cina apabila rakyat mula tahu apa yang dilakukan oleh pemimpin umNO dulu bersama tauke Cina dan apa yang dibantu oleh PR terhadap golongan miskin dan terinaya dari pelbagai bangsa. Mereka mula menilai tanah kediaman yang diberi kerajaan PR kepada orang muskin dengan ladang dan keluasan kilang yang diberi umNO kepada tauke Cina. Rakyat mula menilai bantuan sekolah agama yang diberi kerajaan PR dan sikap BN terhadap sekolah agama terutama pondok Pak Teh dalam kawasan MB umNO sendiri.

Sewajarnya kita mengambil sikap berhati hati dengan jerat isu perkauman yang dicanangkan BN secara halus. Jangan lupa, peristiwa Operasi lalang dulu juga adalah mainan pemimpin Gerakan dan umNO...mangsanya PAS dan DAP. Ada angin bertiup menyatakan, bagi meredakan kebangkitan rakyat , pemimpin PR perlu direhatkan dan dipisahkan dari rakyat. Mungkin salah satunya melalui isu perkauman!

Marilah kita menumpukan kepada isu yang melibatkan masa depan daripada membangkitkan nostalgia silam yang tak berkesudahan. Jangan biar generasi kini menerima akibat kesilapan generasi sebelum kita. Apa yang penting, hubungan mesra antara kaum yang terjalin terutama di dalam PR mestilah dimanafaatkan untuk dakwah dan perjuangan.- anaksengat.blogspot.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Komen Aku:

Ada atau tidak sesiapa perasan. Dulu dulu apabila umno mempunyai masaalah dengan sokongan dari orang melayu maka Malaysia akan ada isu panas dengan Singapura, khusus nya dengan Lee Kuan Yew. Amat ketara semasa Dr.M memerintah. Lee Kuan Yew akan buat kenyataan yang memanaskan telinga orang melayu dan Dr. M dengan dibantu media akan meminta orang melayu berdiri teguh dibelakang UMNO. Aku harap sekarang ini DS Najib tidak akan guna taktik begitu walaupun mentor nya ialah Dr.M. Siapa yang rajin mengkaji sejarah akan nampak benda ini, cuma secara kebetulan atau tidak ? Wallahua'lam...

Cerita pasal
Operasi Lalang 1987, Plot cerita nya lebih kurang sama. Cuma pemain-pemain utama nya saja yang berbeza. dan bertukar ganti

Pada 1987, apabila timbul persaingan antara pemimpin dua komponen utama Barisan Nasional (BN) - UMNO dengan MCA, politik negara secara tiba-tiba menjadi panas apabila tercetus isu keistimewaan orang Melayu dan isu pendidikan yang dibangkitkan oleh kaum Cina. Pemain-pemain utama ketika itu ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, Tan Sri Muhamad Muhd Taib dan Tan Sri Mohamad Rahmat di sebelah UMNO dan Tan Sri Lee Kim Sai di pihak MCA. Kemuncaknya ialah UMNO mengadakan perhimpunan di Stadium TPCA, Kampung Baru, manakala MCA dan DAP pula mengadakan perhimpunan di sebuah tokong Cina tidak jauh dari Stadium Merdeka. Najib, Muhd Taib dan Mohamad Rahmat berucap berapi-api dengan diiringi jeritan Hidup Melayu. (Aku tak mahu detail kan ucapan mereka - bahaya )

Apabila Operasi Lalang diadakan yang anehnya PAS yang tidak terbabit tetapi entah bagaimana dua pemimpinnya - Mohamad Sabu dan Mahfuz Omar - turut ditahan di bawah ISA dan apa yang mengecewakan ialah pemimpin-pemimpin besar yang terbabit secara langsung dalam isu politik negara ketika itu, bebas dan mereka berada di luar negara ketika operasi berkenaan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...