23 March 2009

Pak Ya nafi ugut Khairy - 'Bukan ugut , tapi berunding'

Penulis politik Yahaya Ismail mendakwa beliau berunding dengan naib ketua Pemuda Umno mengenai hak cipta sebelum menerbitkan buku Tuah dan Sial Khairy Jamaluddin yang kini menjadi kes polis.

Yahaya bagaimanapun menafikan cuba mengugut calon ketua Pemuda Umno itu dalam pertemuan tersebut.

yahya ismailBeliau, yang juga dikenali Pak Ya, tidak dapat mengingati tarikh dan masa pertemuan tersebut.

"Ugut tahi minyak apa? Ugut (itu) macam nak pukul, bubuh pasir dalam tangki minyak kereta dia. Tidak ada (ugutan). (Pertemuan) ini bisnes.

"Kalau (Khairy) nak beli, beli. Kalau tidak mahu beli, sudah. Saya pergi, saya tidak bercadang nak ugut beliau," katanya (foto) kepada Malaysiakini.

Menceritakan lebih lanjut beberapa perbualan dalam rundingan tersebut, penulis veteran itu berkata:

"Saya kata awak beri RM100,000 kepada saya, awak ambil hak cipta (buku tersebut). Khairy kata, 'saya beritahu esok'.

"(Sewaktu) orang dia bawa balik saya, (mereka) bertanya, 'tidak boleh berunding sedikit?'

"Saya kata, 'itu pun harga sudah kurang.' Keesokan harinya orang dia datang beri (balik) naskhah, (orang Khairy berkata:) 'Khairy tidak ada duit. Khairy tidak jadi beli'.

"Saya tidak paksa beliau beli."

tuah dan sial khairy jamaluddin yahya ismailKhairy semalam membuat laporan polis terhadap Yahaya dengan mendakwa penulis Tuah dan Sial Khairy Jamaluddin mengugut dan memfitnahnya di ibu pejabat polis daerah Brickfields, Kuala Lumpur.

"Tujuan utama saya buat report (polis) ini adalah disebabkan kandungan buku ... yang ternyata memfitnah saya. Buku ini adalah sebenarnya satu usaha secara sengaja menjatuhkan imej dan karier politik saya," Khairy dipetik berkata.

Beliau dilaporkan berkata beliau pertama kali bertemu penulis tersebut di pejabatnya (Khairy) pada 17 Februari lepas.

Mengulas aduan polis tersebut, Pak Ya berkata beliau belum menerima sebarang panggilan telefon daripada polis.

Tambahnya, jika dipanggil untuk memberikan keterangan, beliau akan hadir bersama peguam.

Sumber: www.malaysiakini.com/news

Komen: Betapa tidak bertuah dan sial nya nasib yang akan dan sedang menimpa Khairy Jamaluddin. Memang sesuai tajuk buku yang penulis Yahaya Ismail bagi. Bisnes adalah bisnes. Yahya Ismail tulis buku untuk cari makan. Bukan semua orang boleh tulis buku.

Menjelang perhimpunan Agung UMNO esok, nampak gaya nya peluang Khairy semakin malap dan tidak menonjol. Imej beliau disaat-sat akhir perhimpunan menjelang tercalar teruk apabila didapati bersalah menyalahi kod etika disiplin, tapi nasib nya baik hanya diberi amaran dan dibenar bertanding. Mungkin ada tangan ghaib yang memboleh kan beliau terus bertanding atau memang musuh-musuh beliau sengaja mengaturkan @ membiarkan beliau boleh bertanding kerana mengetahui bahawa beliau tidak mempunyai harapan untuk menang. Jika dalam perkiraan musuh beliau bahawa beliau boleh menang, mungkin nasib beliau sama macam nasib Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.


Sekian...nasib engko lah Khairy!!!


Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...