20 March 2009

Wartawan Utusan Melayu (NUJ) ugut piket di sidang UMNO - Nak jadi beruk jugak ke?


Gambar hiasan

Harakah daily melapurkan Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) cawangan Utusan Melayu memberi kata dua kepada majikannya: meteraikan perjanjian bersama (CA) penggal 2008 hingga 2011 menjelang jam 6 petang Isnin depan (23/3) atau menghadapi piket semasa perhimpunan agung Umno yang bermula keesokannya (24/3). Untuk artikel penuh klik sini

Nampak nya nasib UMNO makin hari makin tidak menyebelahi nya. Orang Cina kata 'sue' atau semakin tak ada 'ong'. Banyak pihak sekarang tunggu masa saja nak terkam, gigit, katok, ugut, baling kasut dan macam-macam lagi. Cuma berani dengan tidak saja atau masa belum sesuai. UMNO yang cedera, luka nya belum cukup parah. Dia masih boleh bingkas dan melibas sesiapa di sekeliling nya. Itu sebab orang masih takut-takut lagi. Keputusan Pilihanraya kecil di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai nanti di harap dapat menambah parah kan lagi luka UMNO

Berbalik kepada ugutan piket NUJ Utusan Melayu di Perhimpunan Agung UMNO nanti, di harap pihak NUJ tidak menerus kan niat itu. Berpiket adalah lebih kurang sama dengan perhimpunan aman dan tunjuk perasaan. Jangan lah berpiket, nanti menyusahkan perwakilan nak mesyuarat. Lagi pun piket bukan budaya kita, sama macam berhimpun meluah perasaan bukan budaya kita. Sebelum ini rakyat dan pembangkang berhimpun, ada pemimpin UMNO kata mereka macam beruk dan anda pun tulis mereka macam beruk. Anda semua pun nak jadi beruk ke?.

OK lah!, kalau ahli NUJ nak piket jugak, piket lah, tapi jangan lupa minta permit dari pihak Polis dulu. Polis dah lulus baru boleh piket. Kalau permit tak lulus, jangan piket, sebab nanti anda berpiket secara haram. Bila haram, anda boleh dipancut dengan 'water canon' atau lebih malang anda ditangkap. Bila ditangkap, silap-silap boleh kena buang kerja. Semua kata-kata dan fakta itu bukan aku yang cakap dan tulis, tapi UTUSAN, TV3 dan pemimpin UMNO yang cakap dan tulis.

Akhir kata untuk peringatan anda NUJ, jangan lah banding dengan NSTP atau The Star tanpa fakta yang jelas. Mereka dapat lebih, sebab mungkin mereka 'perform' dengan baik. UTUSAN mungkin tak 'perform' sebab itu gaji tak naik. Lagi pun ingat lah sekarang ni zaman ekonomi gawat, zaman ramai orang kena buang kerja. Bersyukur kerana anda masih ada kerja.....

Sekian

p/s: Aku pun bonus tahun lepas dapat ciput aje sebab company tak 'perform', namun begitu Alhamdulillah !!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...